Va
opgricht 13-12-1979
home Over ons Bestuur Data's Foto's Links Nieuws Disclaimer
De Drentse Hoofdvaart is belangrijk geweest voor de ontwikkeling van Drenthe. Aan en vlakbij het water zijn daarvan nog veel sporen in het landschap en bebouwing terug te vinden.
Het Recreatieschap Drenthe en de gemeenten Assen, Midden-Drenthe, Westerveld en Meppel hebben dit in beeld en geluid weergegeven op zogenaamde water-landknooppunten.
Ter hoogte van Assen centrum, Hoogersmilde, Dieverbrug en het havenkantoor in Meppel (Westeinde) zijn informatiepanelen geplaatst, met daarop historische informatie en een kaart.
Vier informatiepanelen en geluidspalen met verhalen over de geschiedenis van de Drentse Hoofdvaart werden op vrijdag 29 november officieel geopend door de verhalenvertellers
Onthulling info paneel door Dhr L.de.Harder
Ernaast staat een verhalenpaal waarin een nog levende ooggetuige aan het woord komt die het leven aan het water van nabij heeft meegemaakt. Dit zijn de laatste turfschipper, een handelaar, een brugwachter en een herbergierster. De verhalen zijn in het Drents, Nederlands en Duits te beluisteren.
De informatiepunten zijn bedoeld om de vaarrecreant uit te nodigen om van boord te gaan en ook de  omgeving te verkennen. Daarnaast liggen ze langs fietspaden en wandelroutes zodat ook de recreant de geschiedenis van de Drentse Hoofdvaart kan beluisteren en nalezen. De locaties verbinden de Drentse Hoofdvaart en haar achterland, vandaar de benaming water-landknooppunten.